Váš dodávateľ kávy

Produkty

Čaj

Ovocné čaje sú zmesou drobných kúskov vybraného ovocia, aromatizované prírodnými arómami a neobsahujú žiadny pridaný cukor, kalórie ani kofeín. Sú vhodné pre celú populáciu, predovšetkým pre deti. Firma Franck vyrába ovocné čaje s príchuťou šípky, jablka, čerešne, marhule, čučoriedky, jahody, lesného a tropického ovocia.

Sortiment čajov Franck dopĺňajú svojou výnimočnou chuťou a kvalitou aj bylinkové čaje mätový, materina dúška a kamilka.

Zelený čaj ako aj čierny čaj pozostáva z listov čajovníka. Od čierneho sa líši spôsobom spracovania – nefermentuje sa, len sa suší teplým vzduchom. Zelený čaj, ktorý začala používať čínska medicína už pred 4000 rokmi, je v Európe v obľube iba od začiatku 90-tych rokov. Má nezanedbateľné pozitívne zdravotné účinky – spomaľuje činnosť tzv. voľných radikálov a tým aj starnutie, povzbudzuje telo a upokojuje nervovú sústavu. Zelený čaj by preto mal byť súčasťou moderného životného štýlu každého človeka. Čierny čaj je v súčasnosti v Európe najobľúbenejší. Prechádza procesom fermentácie a preto má najvýraznejšiu farbu od zlatej, cez červenú až k tmavohnedej a je špecifický svojou výraznou chuťou a arómou.

Superiore Čaje

Dokonalosť prírody prichádza v podobe nových čajov Franck Superiore. Sú vytvorené pre ľudí, ktorí majú radi čaj, Franck Superiore Tea je rada prémiových čajov a prináša 11 magických chutí rastlín - aromatické (voňavá šípka, harmanček a med, mäta pieporná a rooibos pomaranč), ovocné (tropické ráno a Summer Dream), zelené (Sencha a Cherry Blossom) a čierne čaje (Anglické raňajky, čierny Earl Grey a Darjeeling). Každú z príchutí jedinečných Superiore čajov tvoria len tie najlepšie lístky a puky dopestované s nehou a starostlivo vybrané kúsky ovocia pripravené pre maximálny pôžitok každého milovníka čaju s vyberaným vkusom.

Čokoláda

A ako si vybrať pre nás vhodnú čokoládu?
Najlepšia je tá, čo nám najviac chutí, avšak za najkvalitnejšiu považujú odborníci horkú čokoládu. Čo sa však týka jej zloženia nie je najideálnejšia. Neobsahuje totiž mlieko a preto má len polovičný obsah bielkovín. Tieto sú veľmi dôležité pre rast, obnovu aj udržanie telesnej hmoty. V porovnaní s bielou čokoládou obsahuje horká aj výrazne menej vápnika, ktorý hrá významnú úlohu pri sťahovaní svalov (vrátane srdcových) a napomáha správnej funkcii nervovej sústavy. Vápnik ovplyvňuje aj aktivitu enzýmov a zrážanlivosť krvi. Na druhej strane horká čokoláda obsahuje na 10 dkg len 520 kalórií a má viac železa, potrebného pre tvorbu červených krviniek a roznášanie kyslíka v tele. Horká čokoláda má aj dvakrát až trikrát viac horčíka, ako čokoláda biela alebo mliečna. A milovníkov bielej čokolády určite poteší, že práve ich obľúbená obsahuje oproti iným druhom čokolád až dvojnásobnú dávku vitamínu A.

Čokoláda má vďaka zložkám theobromín a kofeín návykový charakter. Človeka neotupí, skôr naopak a jej výroba, držanie za účelom predaja, aj konzumácia je celkom legálna. Je len na vás, či sa stane aj vašou obľúbenou drogou.

História

Objavné výpravy moreplavcov prinášali do Európy veľa nových a neznámych vecí. Keď v roku 1503 priviezol Krištof Kolumbus prvé kakaové bôby, nemali Európania o ich spracovaní žiadne znalosti. Horúci a studený nápoj, ktorý z nich skúšali vyrobiť, sa veľmi neujal. Znalosti aztéckych indiánov o ich spracovaní a úprave priviezol do Európy až o 19 rokov neskôr španielsky dobyvateľ Hernando Cortés. Jeho horúci povzbudzujúci nápoj "xocotlatl" (v indiánskom jazyku: ovocie a voda) bol pripravovaný podľa pôvodnej receptúry, z rozomletých plodov stále zeleného kakaovníka, zahustený kukuričnou múkou s vanilkou a chilli. Až vtedy začala dobývať Španielsko a neskoršie celú Európu.

Tabuľková čokoláda, tak ako ju dnes poznáme, sa na náš stôl dostala až v 19. storočí. V roku 1828 vyrobil Holanďan Conraad Van Houten prvý lis, ktorým oddeľoval od kakaa jeho tučnejšiu časť - kakaové maslo. Prvá vyrobená čokoláda bola hrudkovitá a horká a dnes by asi nikomu nechutila. Našťastie švajčiar Daniel Peter sa v roku 1875 inšpiroval továrňou Henriho Nestlé, ktorý vtedy vyrábal kondenzované mlieko a skúsil ho zmiešať s kakaom a cukrom. A mliečna čokoláda bola na svete. O štyri roky neskôr ďalší Švajčiar Rodolphe Lindt vynašiel konšovací stroj. Toto zariadenie konečne dokázalo premiešať čokoládu tak jemne, že sa rozplývala na jazyku. Tým sa otvorila cesta k dnešnému rozšíreniu čokolády, ako všeobecne najobľúbenejšej cukrovinky.

Čokoláda bola už u Indiánov nápojom, ktorý bol zdrojom duchovnej múdrosti, obrovskej energie a zlepšenia sexuálnych schopností. Aj v Európe bola vysoko cenená, hlavne ako afrodiziakum a nápoj dodávajúci energiu. Aj keď sa pila denne, bola považovaná za luxus a konzumovali ju iba králi, šľachtici a vysoko postavené kniežatá.

Cukor a niečo ku kávičke

Biely cukor

Trstinový cukor

Sušienky

Mandle so škoricou
v mliečnej čokoláde

Cereálne guličky
v mliečnej čokoláde

Príslušenstvo

Ponúkame šálkový servis a kávostroje na prenájom (servis zdarma).

1 2 3 4 5 6 7 8 9